Începutul sezonului cald readuce în discuție o problemă pe care Aquatim o semnalizează an de an consumatorilor săi: udatul grădinilor și al spațiilor verzi din jurul imobilelor cu apă din rețeaua publică duce la scăderea drastică a presiunii apei de la robinet.
Peste tot în lume, sistemul de aprovizionare cu apă este dimensionat doar pentru consumul menajer al populației: gătit, băut, igienă, curățenie. În sezonul estival, când consumul menajer crește, folosirea apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea tuturor consumatorilor la standardele obișnuite. În plus, poate crea probleme în caz de incendiu, deoarece autospecialele pompierilor nu se vor mai putea alimenta de la hidranții stradali.
Pentru posesorii de grădini există însă și soluții alternative, pe care Aquatim le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un m³ de apă extrasă e de aproximativ cinci ori mai mic decât costul unui m³ de apă potabilă.
Consumatorilor care apelează, din păcate, la metoda necinstită de ocolire a contorului de branșament, pentru a evita înregistrarea consumului real de apă potabilă, le reamintim că, pe lângă disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.
Prin urmare, pentru evitarea acestor probleme și a restricțiilor care pot fi impuse, Aquatim face un apel către consumatori să nu utilizeze apa potabilă pentru udatul grădinilor.