Aquatim a modernizat rețelele din zona de nord a Timișoarei

Anul 2025 începe cu vești bune la Timișoara, odată cu finalizarea unui important contract de lucrări, în cadrul căruia s-au înlocuit circa 35 km de rețele de apă și canalizare în zona de nord a orașului. Contractul CL12, „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Nord”, având o valoare totală de peste 93 milioane lei, inclusiv TVA, a vizat modernizarea infrastructurii de apă și canalizare pe 44 de străzi și bulevarde.

Conductele vechi de apă, cu vechime de peste 40 de ani au fost înlocuite cu unele noi, cu diametru mai mare, din fontă ductilă și polietilenă. Aceste materiale moderne asigură o calitate mai bună a apei și îmbunătățesc presiunea și debitul. Pentru rețelele de canalizare s-au folosit tehnici moderne de înlocuire a acestora, fără excavare, acolo unde a fost posibil, pentru a produce cât mai puțin disconfort locuitorilor din zonele afectate. De asemenea, pe marile artere ale orașului, s-a lucrat noaptea, pentru a nu afecta traficul auto.

Aceste investiții majore nu ar fi fost posibile fără fonduri europene accesate de Aquatim pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare din județ.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020” (Etapa I + Etapa a II-a), a cărui finanțare se continuă acum din Fondul European pentru Dezvoltarea Regională, prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2024, are o valoare totală de 239,5 milioane de euro, din care, 180,4 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 40,4 milioane euro sunt fonduri de la bugetul de stat, 4,3 milioane euro reprezintă fonduri de la bugetul local și 14,4 milioane euro însumează cofinanțarea Aquatim. Obiectivul proiectului vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș.

 

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană

Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020