În 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, Aquatim, în parteneriat cu Librăria La două Bufnițe, Administrația Bazinală de Apă Banat, Asociația Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES) și Fundația Aquatim, lansează o campanie inedită de educație informală, care se va încheia în luna iunie. Urmărind deopotrivă încurajarea lecturii și responsabilizarea vizavi de apă și mediu, campania „Sete de carte” propune publicului tânăr și educatorilor o serie de întâlniri lunare cu lumea fascinantă a cărților.
„Sete de carte” cuprinde patru evenimente principale, ce vor implica publicul larg prin participarea de la distanță. Găzduite de librăria La Două Bufnițe pe pagina sa de Facebook, acestea vor putea fi urmărite în direct sau ulterior. Fiecare eveniment, practic o întâlnire cu o carte, propusă unui grup țintă de vârstă, include un concurs de întrebări și răspunsuri pe tematica abordată. La fiecare concurs, se va acorda un premiu în valoare de 100 de lei, constând într-un voucher pentru achiziționarea de cărți prin librăria La Două Bufnițe. Informații despre condițiile de participare se găsesc în regulamentul concursului, publicat pe www.aquatim.ro, iar detaliile despre calendarul și agenda evenimentelor sunt prezentate în cele ce urmează.
Luni, 22 martie, preșcolarii și elevii din clasele pregătitoare vor descoperi de ce este planeta albastră, de la Băiatul care a secat marea, de Paul Brown, o apariție a editurii Curtea Veche, 2019. Vineri, 16 aprilie, elevii din ciclul primar pot trage cu ochiul la Istorii din preistorie, de Alberto Moravia, volum publicat de editura Polirom, în 2020, ocazie cu care pot afla cum era lumea acum un miliard de ani. Pentru ciclul gimnazial am pregătit vineri, 14 mai, o întâlnire de gradul 3 cu activismul de mediu, prin Greta: Povestea ei. Nu ești niciodată prea mic să faci lucruri mari, o altă apariție Polirom, 2020. Seria evenimentelor se încheie de Ziua Internațională a Mediului, în 5 iunie, cu Istoria apelor, de Maja Lunde, apărută la Humanitas Fiction, în 2020, o poveste „climate fantasy” propusă liceenilor, cei care pot înclina balanța dintre fantezie și scenariul realist al dezastrelor ireversibile produse de schimbările climatice.
„Sete de carte” aduce în atenție povești captivante și cu tâlc, despre lumea din jurul nostru și echilibrul, tot mai fragil, dintre oameni și natură. Răspunzând întrebării „Ce înseamnă apa pentru tine?”, mesajul principal propus de ONU de Ziua Mondială a Apei 2021, copiii și tinerii vor trece pragul dintre lumea poveștilor și realitate, pentru a fi capabili să creeze ei înșiși în viitor un mediu sigur pentru toți.
Prin asocierea în acest parteneriat, Aquatim, Fundația Aquatim, ABA Banat, CRIES și Librăria La Două Bufnițe promovează și susțin activitățile culturale, dar și educația de mediu în comunitate, pentru conștientizarea asupra importanței resurselor, inclusiv a celor de apă și stimularea atitudinilor și practicilor sustenabile.