Pentru că viitorul aparține resurselor energetice regenerabile, curate, verzi, Aquatim a căutat cele mai bune soluții pentru nevoile sale. În acest sens, a aplicat pentru proiecte europene care să îi asigure finanțarea unor sisteme menite să reducă impactul asupra mediului, furnizându-i totodată energia de care are nevoie pentru o funcționare optimă.
În luna mai a acestui an, s-a semnat Contractul de Finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru proiectul „Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul companiei Aquatim - Stația de epurare apă uzata Timișoara și Stația de tratare apă Urseni” (Cod SMIS 2014+ 158891). Valoarea totală a finanțării a fost de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Aquatim in cele 2 locații propuse pentru implementare. Panourile fotovoltaice au fost instalate în ambele locații, sistemul este funcțional și a început deja să producă energie „verde” pentru Aquatim. Se estimează că în urma acestei investiții, se vor produce 2.281 MWh/an energie electrică din surse regenerabile și se va constata o scădere anuală a gazelor cu efect de seră cu 752,56 tone CO2/an.
Infrastructura realizată pe proiect este administrată de către Aquatim, iar planul de mentenanță este implementat de către un furnizor acreditat de servicii de întreținere. Proiectul s-a încheiat, cu succes, la data de 31 decembrie 2023.