Pentru că viitorul aparține resurselor energetice regenerabile, curate, verzi, Aquatim a căutat cele mai bune soluții pentru nevoile sale. În acest sens, a aplicat pentru proiecte europene care să îi asigure finanțarea unor sisteme menite să reducă impactul asupra mediului, furnizându-i totodată energia de care are nevoie pentru o funcționare optimă.
Astfel, în data de 30 mai 2023, s-a semnat Contractul de Finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru proiectul „Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul companiei Aquatim - Stația de epurare apă uzata Timișoara și Stația de tratare apă Urseni” (Cod SMIS 2014+ 158891).
Valoarea totală a finanțării este de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile, iar termenul de implementare este până în 31 decembrie 2023.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Aquatim in cele 2 locații propuse pentru implementare.
Proiectul presupune realizarea a două parcuri fotovoltaice la Stația de Epurare a Apei Uzate Timișoara și la Statia de Tratare a Apei Urseni, cu o capacitate totala nou instalata de producere a energiei electrice de 1.650 kWp. Se estimează că în urma acestei investiții, se vor produce 2.281 MWh/an energie electrica din surse regenerabile
Infrastructura propusă prin proiect va fi administrată de către Aquatim, iar planul de mentenanță va fi implementat de către un furnizor acreditat de servicii de întreținere. În urma implementării acestor sisteme, se preconizează scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu 752,56 tCO2e/an.
Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.